Έγραψαν για μας

Προϊόντα της γης Εν μέσω κρίσης

Δημοσίευση από Εύη Σκλατινιώτη esklatinioti@athinorama.gr 17/06/2014

Πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν ότι για να βγούμε από την δύσκολη οικονομική κατάσταση πρέπει να προωθήσουμε την ελληνική παραγωγή και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αυτό το όραμα δημιουργήθηκε η Alimentum Terrae, μια νέα εταιρεία με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις αγορές του κόσμου, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας στους παραγωγούς. Στις βασικές επιδιώξεις της εταιρείας είναι και η δημιουργία δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης στην Ελλάδα, γι αυτό και δύο περίπου μήνες πριν άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στα Ιλίσια, το οποίο και επισκεφθήκαμε.
Σ’ έναν ζεστό χώρο με έμφαση στο ξύλο, βρήκαμε μια μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα αγαθά από μικρές οικοτεχνίες και παραγωγικές μονάδες που συνδυάζουν τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές με την ελληνική παράδοση.
Από τα πoλύ καλά προϊόντα τους ξεχωρίσαμε την καπνιστή και τη μαρινάτη πέστροφα και σαρδέλα (G-fish), το αυγοτάραχο (Trikalinos) και το χέλι (Γείτονας) που μπορούν κάλλιστα να προστεθούν σε μια φρέσκια σαλάτα κάνοντας ένα χορταστικό και νοστιμότατο γεύμα. Στο ψυγείο υπάρχουν συσκευασμένα αλλαντικά του Τσιανάβα από την Καρδίτσα αλλά και κρητικά των Αδερφών Κασσάκη, όπως απάκι ή λουκάνικα. Στο διπλανό ψυγείο των γαλακτοκομικών υπάρχουν τα πολύ καλά προϊόντα της φάρμας Παλαμά, αλλά και χιώτικο γιαούρτι με μαστίχα (Όρος Πελινναίον), συσκευασμένα τοπικά τυριά σαν τη ναξιώτικη
γραβιέρα του Κουφόπουλου, κοπανιστή Τήνου (Aegean Essence), λαδοτύρι Μυτιλήνης της Γαλακτοκομικής Λέσβου και φέτα Βυτίνας του Τσατσούλη.
Διαθέτουν και τις ιδιαίτερες ελληνικές σοκολάτες από τις φίρμες Wish, Κοχύλι, Καλλίστη. Στα ράφια τους μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα όπως ξηροί καρποί μόνο ελληνικής παραγωγής (από Κοζάνη και Σέρρες), ελληνικός καφές «Πέτρος» από
την Κομοτηνή, κουλουράκια «Αδαμαντίνα», βουτήματα του Φραντζεσκάκη και τα δυσεύρετα αναψυκτικά του Ζαργιανάκη (μπυράλ, λομονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα) μεταξύ των οποίων και η πολύ αρωματική μανταρινάδα με στέβια που δοκιμάσαμε και μας άρεσε αρκετά.
Στο μαγαζί βρίσκει κανείς ακόμη κατεψυγμένα προϊόντα όπως θαλασσινά Λήμνου (χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι) και τις γνωστές πίτες της Μαριάννας αλλά και πίτες Πηλίου και Σκοπέλου του Καπουράνη. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη χύμα όσπρια από Πρέσπες, Λάρισα, ζυμαρικά του Αντωνόπουλου αλλά και ολικής (Αγροζύμη), από το δημοφιλές Χιώτικο Κελλάρι αλλά και Σπανέλλη και Ήλις. Ακόμη, μια σειρά από εδέσματα σε βαζάκια όπως τα σαλιγκάρια της Escargots de Crete, η βιολογική σάλτσα ντομάτας της Arotos και γνωστά προϊόντα της Aegean Essence, της Simply Greek, της Amvrosia Gourmet και της Alalunga.
Διαθέτουν και προϊόντα από το Άγιο Όρος όπως μείγματα βοτάνων από το Μονοξυλίτη, αλλά και κρασί από το Μυλοπόταμο. Κρασιά και του Σιδέρη από Πιερία, του Μεθυμναίου από Λήμνο, ελληνικές μπίρες (Delphi, Zeos, Volkan), ούζο Γιαννατσή, τα πρωτότυπα λικέρ Dinapoja.
Με αυτά σας δώσαμε ήδη μια καλή ιδέα της ποιότητας των προϊόντων που θα βρείτε εκεί. Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να αναφερθούν όλα, ενώ οι υπεύθυνοι αναζητούν διαρκώς και νέες συνεργασίες με αξιόλογους Έλληνες παραγωγούς.

Alimentum Terrae, Δαμασίππου 50 & Λιβύης, Ιλίσια – Ζωγράφου, τηλ. 2107470983, www.alimentumterrae.gr


Δημοσίευση από τη Μερόπη Κοκκίνη

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 18 (Νοέμβριος 2014)

774a492398688635799022fc76d2facd

Σε αυτό το περιποιημένο παντοπωλείο στα όρια Ιλισίων και Ζωγράφου θα βρεις τα καλύτερα αγαθά της ελληνικής γης επιλεγμένα με περισσή φροντίδα. Εκτός από την πολύ αξιόλογη συλλογή με τα παραδοσιακά ζυμαρικά μικρών οικοτεχνιών από Ηλεία, Αρκαδία, Πέλλα, Χίο και Ήπειρο, βρήκαμε και κάτι φοβερά παξιμάδια με γεύση πίτσας τα οποία φτιάχνονται σε φούρνο της αρχαίας Επιδαύρου, μπακλαβά από την Ήπειρο και δύο εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα: το πρώτο έρχεται από τους Αγίους Αποστόλους Βοϊών Λακωνίας και το δεύτερο από τη Λέσβο. Τα ψυγεία του κρύβουν επίσης «θησαυρούς»: φρέσκα ελληνικά γκότζι μπέρι, κασέρι από τη Λέσβο, αλίπαστα από τη Στροφυλιά Ευβοίας αλλά και σαλάμια αέρος από τον Μυστρά. Τέλος, στην κατάψυξη ανακάλυψα φρεσκοκατεψυγμένα χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια, τυποποιημένα και αλιευμένα στη Λήμνο.